‘Elektronik Ticaret‘ ifadesinin kısaltılmış hali olarak kullanılan e-ticaret, günümüzün popüler olarak tercih edilen sektörlerinden biridir. E-ticaret kullanımı, toplum genelinde internet kullanımının yaygınlaşmasından sonra, insanların ihtiyaç duyduğu bir piyasa olmuştur. Bugün dünyamızda, teknoloji her alanda hayatımıza girmeyi başardı. Bu durumun bazı olumsuz etkileri olsa da, getirdiği kolaylıklar ve faydaları da azımsanmayacak kadar çoktur. E-ticaret internet teknolojisin en güzel örneklerinden biridir.
Alıcı ve satıcının internet ortamında birbirlerini bulması, alışverişin her adımının internet üzerinden ilerlemesi E-ticaretin temel anlamıdır. E-ticaret firmaları ürünlerin reklam süreci başta olmak üzere, bütün adımları internet kaynakları ile yapar. Ürünün tanıtım sürecinin peşi sıra, satış ve ödeme gibi bütün ticaret adımları intenet kanalları üzerinden ilerler.
E-Ticaret Nasıl Yapılır?
Her geçen gün büyüyen bir piyasa düşünüldüğünde, akla ilk gelen sektörlerden birisi e-ticaret olacaktır. Bu elektronik ticaret ortamında yer almak isteyen herkes, internette satış yapmak satmak konusunda tedirginlik yaşayabilir. Ancak doğru adımlar atıldığında, e-ticaret kazandıran ve başarılı bir hizmete dönüşür.
E-ticarete başlamak için, öncelikle ürünün hedef kitlesinin belirlenmesi gerekir. İnternet ortamı, her türlü ürünün satılmasına ve alıcının aradığı her şeyi bulmasına imkan tanır. Satıcılarının ürünlerini, aracı satış mağazaları veya pazar yeri üstünde sergilemesi sık tercih edilen bir yöntemdir. Bu durumda, satıcılar müşteriler ile doğrudan temas kurmaz. Bütün süreç e-ticaret siteleri ve pazar yeri olarak adlandırılan sanal mağazalar üzerinden ilerler. Bu durumda satıcılar, ürünün pazarlanma ve gösterim aşamasında aktif olarak yer almaz. Aracı hizmet veren e-ticaret siteleri, ürünün satış aşamasına kadar bütün süreçte müşteri ile temas kurar. Ancak ürünün alıcıya ulaşması için gereken dağıtım hizmetini, satıcı firma gerçekleştirir.
E-ticaret üzerinden satış yaparken, bazı durumlarsa satıcı firma süreci sadece yöneten taraf olur. Aktif olarak hiçbir adımda yer almaz. Bu durum stoksuz e-ticaret olarak adlandırılır. Bu e-ticaret yönteminde, firmaların ürünleri somut olarak elinde bulundurması gerekmez. Bu durumda satıcı, ürünün pazarlanması ve müşteri ilişkileri gibi diğer hizmetlerin içinde yer alarak süreci yönetir. Dağıtım aşmasında ise, depo hizmeti veren firmalar rol oynar.
E-ticaretin Avantajlı Yanları Nedir?
Temel anlamda internet üzerinden satış yapmayı ifade eden i-ticaret günümüzün vezgeçilmez bir parçası olmuştur. Peki insanları bu ticaret yöntemine yönelten nedir? E-ticaretin avantajları düşünüldüğünde, alıcı ve satıcıyı memnun eden yanları oldukça fazladır. Bu avantajlardan genel olarak bahsedelim;
- Teknoloji ve yenilik ışığında yaşadığımız bir dönemdeyiz. Bu dönemde zaman kavramı, insanlar için çok önemli hale geldi. E-ticaret mağazaları sayesinde, insanların alışverişte uzun zamanlar harcamasına gerek de kalmadı. Firmalar açısından bakıldığında; reklam ve sunum hizmetleri daha hızlı bir şekilde hedef kitleye ulaşır.
- E-ticaret yapan firmalar, kira gibi temel giderlerin yanı sıra mağazacılık giderlerinin bütününden sıyrılmış olur. Bu durum firmaların maliyetini azaltıp, karı yükseltmesine fırsat verir. Öte yandan, bu temel giderler eklenmeden hesaplanan ürün fiyatları da alıcıyı memnun eder.
- E ticaret sektöründe, alıcı ile satıcının birbirine ulaşması oldukça kolaydır. İnsanlar diledikleri yerde ve zamanda alışveriş yapabilme fırsatı yakalar. Yani e-ticaret, iletişim ve erişim yönünden bakıldığında avantajlı bir süreçtir.
Özellikle stoksuz e-ticarette depo ve dağıtım gibi kavramlar yoktur. Bu durum, e-ticaret firmalarının uçsuz bucaksız iş fikirlerine de imkan tanır. Çünkü satıcı firma, stok gibi durumları düşünmeden dilediği ürünü pazarlamaya odaklanır.
E-Ticaretin Dezavantajları Nedir?
Elbette her sektör gibi, e-ticaretin dezavantajları da vardır. Genel anlamda teknolojinin en güzel nimetlerinden biri olsa da, alıcı ve satıcıyı zorlayan yanları göz ardı edilemez. E-ticarette alıcının direkt olarak olarak güven duyması biraz zorlaşır. Özellikle beklentiyi karşılamayan ürünler alıcılarda büyük hayal kırıklığı yaratır. Ayrıca alıcılar için bir diğer olumsuz yanı; kargo sürecidir. Fakat bu durum için birçok firma, daha kısa süren ve kaliteli bir hizmet için çalışmalar yürütmektedir.
E-ticaret firmalarının penceresinden bakıldığında, olumsuz durumlar biraz daha zorlayıcıdır. Özellikle yeni başlayan firmaların, alıcıların güvenini kazanması biraz uzun sürebilir. Ayrıca internet çok geniş bir pazaryeri olduğundan, fiyat ve ürün rekabeti oldukça fazladır. E-ticaret satıcılarının zorlandığı bir diğer nokta, pazarlama stratejileri ve sanal yönetim hizmetleridir. E-ticarete başlayan kişiler, teknik destek ve süreç yönetimi konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Yeni başlayan kişilerin, bu süreçte bilen taraflardan destek alması daha sağlıklı bir e-ticaret süreci sağlar.