
Metaverse, Facebook ve Microsoft’un birbiriyle yarıştığı, son zamanlarda sıcak bir konu halini aldı. Peki Metaverse Nedir? Metaverse Projeleri ne anlama geliyor?
Metaverse Nedir?
Kullanıcıların dijital bir evrende söz gelimi “yaşadığı” sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve video gibi unsurlar dahil olmak üzere teknolojinin birden çok öğesinin birleşimidir. Metaverse’in destekçileri, kullanıcılarının konserler ve konferanslardan sanal dünya gezilerine hatta oyunlara kadar her şey aracılığıyla arkadaşlarıyla çalışmasını, oynamasını ve bağlantıda kalmasını öngörüyor.
Girişim sermayesi şirketi Epyllion Industries’in yönetici ortağı Matthew Ball, Şubat 2021’de web sitesinde yaptığı bir makalede, “Şu anda bir sonraki internetin zirvesindeyiz” diyerek Metaverse’e vurgu yapıyor.
Zuckerberg’a Göre Önümüzde 10 Yıl Var
Yeni adıyla Meta’nın (eski adıyla Facebook) CEO’su Mark Zuckerberg, metaverse’in temel özelliklerinin devasa bir akım haline gelmesinin beş ila 10 yıl sürebileceğini tahmin ediyor. Ancak meta veri deposunun birçoğu şu anda mevcut. Ultra yüksek geniş bant hızları, sanal gerçeklik başlıkları ve sürekli açık çevrimiçi dünyalar, herkes tarafından erişilebilir olmasa da halihazırda çalışır durumda.
Metaverse Projeleri Örnekleri
- Meta: Eskiden Facebook olarak bilinen teknoloji devi, 2014 yılında Oculus’u satın alması da dahil olmak üzere sanal gerçekliğe önemli yatırımlar yaptı. Meta dünyasına kullanıcılar VR setleri ile bağlanabiliyor ve birçok aktiviteyi birlikte gerçekleştirebiliyor. Zuckerberg, Meta’nın internetin yerini alabileceğini düşünüyor.
- Microsoft: Dev yazılım firması halihazırda hologram kullanıyor ve gerçek dünyayı artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklikle birleştiren Microsoft Mesh platformu ile karma ve genişletilmiş gerçeklik (XR) uygulamaları geliştiriyor. Geçtiğimiz aylarda Microsoft hologramlardan ve sanal karakterlerden oluşan bir gösterimle planlarını açıkladı. Ayrıca Amerikan Ordusu da bu sanal gerçekliği kullanarak askerlerini eğitmeyi planlıyor.
- Epic Games: Fortnite’ı geliştiren dev oyun şirketinin CEO’su Tim Sweeney, “Epic’in metaverse inşa etmek için yatırım yaptığı bir sır değil.” diyerek Metaverse yarışına Epic Games olarak katıldıklarını da belirtmişti. Hatta Epic Games Metaverse içerisinde Ariana Grande ve Travis Scott gibi isimlerin konserlerini de seyirciyle buluşturmuştu.
- Roblox: 2004 yılında kurulan platform, Bloxburg ve Brookhaven gibi kullanıcıların evler inşa edebileceği, çalışabileceği ve senaryolar oynayabileceği rol yapma teklifleri de dahil olmak üzere, kullanıcı tarafından oluşturulan çok sayıda oyuna ev sahipliği yapıyor.
- Minecraft: Çocuklar tarafından sevilen bir başka sanal evren olan Microsoft’a ait Minecraft, esasen oyuncuların kendi dijital karakterlerini yaratabilecekleri ve istedikleri her şeyi inşa edebilecekleri Lego’nun dijital eşdeğeri niteliğinde.